Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Ulubiona metoda: spinning
Okręg PZW: Nowy Sącz
Pomógł: 70 razy Wiek: 31 Posty: 1209 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 16:41 Ryba marynowana w occie
Chcę podać przepis na marynowaną rybę w occie. Może to być jakakolwiek ryba - płoć, krąp, rozpiór, leszcz, karp etc. - oprócz solonego śledzia, którego się inaczej robi. Ostatnio zamarynowałem sobie rybkę i jutro będzie gotowa
A więc potrzeba nam:
* 1,5 kg leszcza (lub innej ryby, może być mniejsza ilość)
* 2 cebule
Rybę sprawiamy, kroimy na dzwonka, lekko solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor, osuszamy z oleju, studzimy.
Teraz przygotujemy marynatę: mieszamy najpierw ocet z wodą (1:3) - jeśli ktoś chce, może zrobić mocniejszą zalewę - 1 szklanka octu na 1,5 szklanki wody (1:1,5). Po zmieszaniu dodajemy cukier, sól, ziele, liść laurowy, pieprz i dwie łyżki oleju. Potem wszystko kładziemy na palnik i doprowadzamy powoli, na małym ogniu do zagotowania. po zagotowaniu garnczek przykrywamy pokrywką na jakieś 10 minut, aby przyprawy się "zaparzyły". Po tym czasie zalewę studzimy.
Gdy już mamy wszystko przygotowane i ostudzone - zalewa i ryby muszą być zimnawe - bierzemy słoik, układamy w nim dzwonka naszej ryby, kolejno przekładając je cebulą pokrojoną w półplasterki. Możemy je ułożyć pionowo, poziomo, zależnie, jaki mamy słoik, aby ie połamać ryby. Potem to wszystko zalewamy zalewą (razem z pływającymi w niej przyprawami!!) i zakręcamy wieczko. Stawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. potem nasz słoik wędruje do lodówki na kolejne 5-7 dni. Pamiętajmy, że ryba jest dobra, gdy marynuje się jak najdłużej! W lodówce może stać nawet 3 miesiące.
No i smacznego!
Przepis ściągnięty z internetu i wypróbowany przeze mnie i moich znajomych. Podałem go z lekkimi zmianami. Gdy moja ryba zamarynuje się, wstawię fotki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.