Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Ulubiona metoda: Feeder, spławik.
Okręg PZW: Zamość
Pomógł: 51 razy Wiek: 37 Posty: 1940 Otrzymał 430 piw(a) Skąd: Biłgoraj
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 20:54
Ja jak goruje groch to mocze go wcześniej nawet dobe w wodzie, a potem po prostu go gotuje i sprawdzam twardość, nie ma być ani miękki ani twardy, pamiętaj żeby go nie rozgotować, bo na hak wtedy nie założysz. Po zagotowaniu kładę go na szmatce do wyschnięcia. Nie radzę suszyć go np. szuszarką do włosów bo wtedy robi się bardzo kruchy i też jest problem z zakładaniem na hak. Groch to dobra przynęta, nie wiem tylko czy o tej porze roku zda egzamin. Do grochu trzeba rybe przezwyczajać chociaż pare dni sypiąc jej po pare garści dziennie. Ale zawsze możesz spróbować, a nóż się uda
Groch jest atrakcyjna przynętą i zanętą dla większości ryb karpiowatych.Przed laty był częściej stosowany niż obecnie.Starsi wędkarze zapewne pamiętają haczyki grochowe o szerokim łuku kolankowym,specjalnie przeznaczone na tą przynętę.Dzisiaj,kiedy dowolne przynęty można bez problemu kupić w sklepie,pracochłonny w przygotowaniu groch stracił na popularności.Ale warto do niego wrócić,gust ryb w tym czasie na pewno się nie zmienił.
Do gotowania nie powinno się używać mięszanek grochu.Każda z jej odmian dochodzi do pożądanej miękkości w innym czasie.Z tego samego powodu warto wybrać ziarna o podobnej wielkości.Groch przed gotowaniem należy opłukać i zalać zimną woda na 24 godziny,żeby napęczniał.Po tym czasie trzeba go przepłukać,zalać ciepłą wodą i gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny,aż będzie wystarczająco miękki.Poznajemy to po tym,że ziarno poddaje się pod naciskiem palca,ale jego połówki się nie rozdzierają.
Wody w garnku nie może być zbyt dużo,bo ziarna będą o siebie uderzały,co powoduje pękanie łupin(nie należy go mięszać łyżką).
Wody nalewamy 1-2cm nad powierzchnię grochu.Ubytki parującej wody uzupełniamy wrzątkiem.Po ugotowaniu groch rozkładamy na ściereczce i suszymy.Największe i nie popękane ziarna wybieramy na przynętę,reszta zostaje do nęcenia.
Można też groch gotować przez kilkanaście minut,a następnie zalać go wrzącą wodą i zostawić na całą noc w termosie.
Bardzo skuteczne,ale prawie nieznane są ciasta grochowe.Najprościej sporządza się z miękkiej bułki i rozgotowanego grochu.
Na groch można łowić cały sezon od wczesnej wiosny aż do jesieni.
Najczęściej jest stosowany w rzekach,gdzie jest klasyczną przynętą na jazie,klenie i brzany,ale dobrze biorą na niego również płocie,leszcze,karpie i liny.
W wodach stojących trzeba najpierw grochem parę dni nęcić,żeby przyzwyczaić ryby do nowego pożywienia.Dużą zawartość białka i węglowodanów w grochu docenili karpiarze.Ma on znaczny udział w drobno ziarnistych zanętach,służący do przyzwyczajenia ryby do miejsca.W łowiskach, gdzie ryby grochu nie znają,nęcenie trzeba rozpocząć od małych porcji i w pierwszej fazie lepiej użyć ziaren nie gotowanych,które dłużej mogą leżeć w wodzie nie psując się.Na groch gotowany przechodzimy wtedy,kiedy jest on w zanęconym łowisku przez ryby wyjadany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.