Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Miejsce jest wybrane i będzie tam nęcone wczesniej kilka dni kuku i pęczakiem. Szukalem atraltora żeby moja zaneta odcinała się od reszty i przy okazji wabiła duże ryby.
Myślę, że po kilku ostatnich wypadach i obserwacji jak leszcze zachowują się przy danej zanęcie moge śmiało polecić mój przepis na mieszankę zanętową którą od dłuższego czasu stosował mój dziadek -nieco zmieniłem poprzez nabyte na forum wskazówki. No więc w skład zanęty wchodzi:
-Sypka zanęta sklepowa (jasna, sucha -bez zapachu)
-Kukurydza
-Pęczak
-Melasa w płynie
-Makaron chiński (taki jak w zupkach z paczki)
-Makaron w kształcie kolanka
Przygotowanie:
1.Gotujemy pęczak
Pęczak zalecam gotować na dzień przed rozpoczęciem łowienia , znam osoby które robią to zaraz przed wypadem, ale pęczak jeszcze nie dochodzi do siebie jest lekko wodnity i ciepły co powoduje, że się nie rozdziela i powstają grudki. Przykładowo na szklankę pęczaku dajemy 2 szklanki wody, wlewamy najpierw wode i do tego 2-3 duże łyżki melasy i mieszamy kolejno wsypujemy pęczak i zaczynamy gotować. Po ugotowaniu czekamy aż ostygnie i warto co jakiś czas go rozmieszać aby się tak nie lepił. Kolejno można już samą gęstą konsystencją polać płynnie mieszając -w ten sposób pęczak już zupełnie przejdzie zapachem i nabierze ładnego kolorku.
2. Jeżeli jesteśmy już na łowisku to do wiaderka wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy (co do kukurydzy to nie zbyt dużo bo strasznie syci rybki). Kolejno bierzemy jakiś mały pojemniczek, nabieramy wody i dodajemy tyle melasy żeby po wymieszaniu nie była woda lekko przybarwiona lecz cała zabarwiona. Kolejno oczywiście dodajemy wodę z melasą płynnie mieszając naszą wodę.Cała mieszanka powinna być taka, że gdy zdusimy ją w garści zmieni się w kulke a po lekkim zduszeniu się rozleci. Generalnie zanęty suche nie maja w sobie kleju więc można taki dokupić lub dodać troszkę płatków owsianych.
Jeżeli jako przynętę stosujecie białe robaki czy pinki to równiez je dodajcie do zanęty. ja przy tej mieszance mam wyrzucone 2 feedery, na 1 kuku na drugim powiedzmy pęczak, makaron czy właśnie białe.
_________________
michal6700
Pomógł: 10 razy Wiek: 29 Posty: 200 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Jaworzno
Wysłany: Sob Sie 18, 2012 22:55
Witam
Zastanawiam się nad złożeniem dobrej przynęty leszczowo-płociowej.
Na chwile obecną wykombinowałem taki skład :
Sucha Zanęta na leszcza jeszcze nie wiem jakiej firmy, pewnie Traper lub Lorpio - 30%
Bułka Tarta - 30%
Kukurydza - 10%
Płatki Owsiane - 10%
Konopie Prażone - 10%
Melasa/Kolendra/Mączka Piernikowa/Anyż/Wanilia - próbowałbym po jednym zapachu, jeśli dany nie zdałby egzaminu to zmieniłbym na inny zapach itd. -5%
Pinka - 5%
I tu rodzą się moje pytania :
1.Czy taki skład zanęty Leszczowo-Płociowej byłby dobry?
2. Czy podane przezemnie proporcje będą dobre?
3. Bułka Tarta którą mam może być dosyć stara, jednak ładnie pachnie, nie jest zepsuta, i przechowywana w 10l szczelnie zamkniętych wiadrach, będzie się nadawać??
4. Czy polecacie jeszcze jakieś zapachy na płoć i leszcza?
Jeśli chodzi o leszcza to używam Traper Leszcz i dodaję zmielone, rozdrobnione przyprawy i dodatki ze sklepu spożywczego (najlepiej jakieś niedrogie, nie "firmowe"/ przyprawa piernikowa, czosnek granulowany, kolendra, cukier waniliowy, goździki, kminek oraz dodaje melase z wędkarskiego) oraz kukurydzę z puszki lub makaron/ żeby leszcz miał co jeść ;-)
Pomógł: 12 razy Wiek: 25 Posty: 145 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: Nie Sie 19, 2012 20:06
michal6700 napisał/a:
3. Bułka Tarta którą mam może być dosyć stara, jednak ładnie pachnie, nie jest zepsuta, i przechowywana w 10l szczelnie zamkniętych wiadrach, będzie się nadawać??
Bułka będzie się nadawać Nie jest zepsuta,gdyż była szczelnie zamknięta
Ulubiona metoda: spinning i grunt..
Pomógł: 17 razy Wiek: 38 Posty: 311 Otrzymał 40 piw(a) Skąd: siemiatycze
Wysłany: Nie Sie 19, 2012 20:30
maciek123,
Cytat:
Bułka będzie się nadawać. Nie jest zepsuta,gdyż była szczelnie zamknięta
To zależy jeszcze od jakości bułki tartej. Jest bułka tarta, która została zmielona z dodatkiem chleba, wówczas szybciej będzie się psuć a jest bułka tarta ,,sama,, bez żadnych dodatków( bez chleba itd..)- jakość bułki zależy od piekarni.
_________________ ..gdzie roślinność- tam szczupaki..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.