Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Dorsz duszony z warzywami

antoni2 

Posty: 3
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Katowice


Wysłany: Pią Lip 25, 2014 10:09   Dorsz duszony z warzywami

Polecam tez wypróbowac ten przepis, znaleziony w necie jakis czas temu i teraz bardzo często uzywany w mojej kuchni że tak powiem :)

Składniki:
2 filety z dorsza (200g)
cukinia (100g)
1 pomidor (150g)
1 mała cebula (50g)
1 papryka (100g)
cytryna
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, przyprawa do ryb)




Przygotowanie:
Przepis jest na dwie porcje, więc przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej i układamy na każdej połowę z wymienionych wyżej składników. Jako pierwsza na spód idzie pokrojona w plasterki cukinia, na niej filet z dorsza. Pozostałe warzywa układamy na rybie lub wokół niej. Całość posypujemy przyprawami, w razie potrzeby można posypywać przyprawami poszczególne warstwy warzyw. Folię szczelnie zamykamy. Tak przygotowana ryba nadaje się zarówno na grilla, do piekarnika jak i na patelnię. Nie mam doświadczenia z czasem grillowania, natomiast wiem, że w piekarniku w 150st zajmuje to około 20 minut. Ryba wtedy dusi się w sokach z warzyw, więc ten czas wystarcza, żeby była dobra. Najczęściej robię jednak rybę na patelni – najlepiej zwykłej, bez teflonu. Układamy zapakowane w folię ryby na patelni, podlewamy woda na około 0,5cm i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas kontrolując poziom wody. W razie potrzeby można dolać wody. Podajemy z cytryną. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje.

Wystawiono 3 piw(a): kp44, Lulek, suchy1965    » Więcej szczegółów
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
oskar0608 

Posty: 3
Skąd: rzeszów


Wysłany: Wto Lip 28, 2015 12:04   

robilem:D polecam bardzo dobry;D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
daga119 

Posty: 1


Wysłany: Pon Lis 14, 2016 17:42   

o i ja chętnie zrobię przepis jest bardzo prosty
_________________
ubrania na codzień
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Kowaljan 

Posty: 6


Wysłany: Pon Lis 28, 2016 12:11   

Aż ślinka cieknie ;)
_________________
Nie­rzad­ko ry­ba więcej powie
niż moc­no wy­gada­ny człowiek.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Melvit 


Wiek: 27
Posty: 2
Skąd: Warszawa


Wysłany: Śro Cze 28, 2017 10:46   

Bardzo ciekawy przepis :) Na pewno musi świetnie smakować z ryżem lub kaszą :) Podczas przygotowywania, zamiast folii aluminiowej warto użyć naczynia żaroodpornego do pieczenia w piekarnika, lub tacki grillowej jeśli korzystamy z grilla. Podgrzewanie aluminium może być szkodliwe dla zdrowia.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Dorsz duszony z warzywami

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum